Policijsko saučesništvo u ekološkom kriminalu preko leđa građana

Građani su svojim aktivnostima nastojali spriječiti nastavljanje izvršenja krivičnog djela ugrožavanja okoliša otpadom propisanog Krivičnim zakonom FBiH. Još ljetos su najavili nadolazeću katastrofu i protestima pozvali nadležne da blagovremeno poduzmu akcije da ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Uborka i cijelog Mostara.

Kao što je poznato i policiji, dužnost je svakog građanina da spriječi kriminal. Upravo to su radili muškarci, žene i djeca koji su jutros svojim pasivnim otporom i sjedenjem na betonu sprječavali zagađivanje okoliša - njihove zemlje, zraka i vode, koje je direktna posljedica dovoženja otpada na nelegalnu deponiju koja nema niti jedan zakonski osnov za rad.

Policija je, a da nije pokazala nalog za djelovanje niti bilo koji drugi pravni osnov za svoju intervenciju, primijenila silu i napravila kordon čime je omogućeno bezbjedno izvršenje krivičnog djela kamionima punim otpada. Time su organi reda i zakona, kojima je zaštićeno i najveće dobro svake ljudske zajednice– ljudski život, svjesno prekršili zakone i omogućili nastavak ugrožavanja zdravlja ljudi.

Udruženja “Jer nas se tiče” iz Mostara i “Eko akcija” iz Sarajeva ovim najavljuju podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom, ali i ugrožavanja opće sigurnosti građana.

U međuvremenu pozivamo policijske snage da, uz zakone, poštuju i dobrobit sebe i svojih porodica, te se suzdrže od bilo kakve sile spram ljudi Mostara i Uborka koji se bore za sve nas, pa i njih. Podsjećamo ih da služe narodu a ne vlastima.

Mostar, Sarajevo, 9 decembar 2019.

udruženje “Jer nas se tiče”, Mostar
udruženje “Eko akcija”, Sarajevo

09/12/2019